Terug van weggeweest de visgraat vloer

2019-03-22

De visgraat vloer

Ken je die typische sfeervolle vloer die je in veel oude huizen ziet? Gelegd in een V-vorm. Dat is een visgraat vloer. Vloeren gelegd in dit motief zijn helemaal terug van weggeweest. En ze passen tegenwoordig ook heel goed in alle type woningen en interieurs. Echt niet in alleen maar oudere huizen.

Wat is een visgraat vloer?

Een vloer met visgraatmotief bestaat al eeuwen. In de zestiende eeuw werden ze al door de Italianen gelegd. Het patroon was vooral populair in kastelen en paleizen. Tegenwoordig krijgt de visgraat vloer weer een opleving in de hedendaagse interieurs. Vooral bij een moderne inrichting staat het heel erg stijlvol. Maar eigenlijk staat een visgraat vloer heel mooi in alle type woningen. In een grotere ruimte kies je voor een visgraat met een wat grotere hoek, zodat dit wat meer rust geeft. Als je het in een te kleine visgraat legt, kan het wat druk ogen. In een kleinere ruimte kun je deze optisch groter doen lijken als je een visgraatmotief gebruikt. Zeker als je voor een lichtere kleur kiest, vergroot je met een visgraat vloer direct de ruimte.

Soorten visgraat vloeren

Er zijn allerlei soorten visgraat vloeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor hout, echter is dit vrij kostbaar. Een visgraat vloer van laminaat is veel goedkoper. Deze kun je ook nog eens prachtig gelijkmatig leggen. Bovendien is laminaat kras- en slijtvast en in meerdere kleuren verkrijgbaar. En wat dacht je van een PVC-vloer? PVC is goed betaalbaar, gemakkelijk in onderhoud, sterk, vochtbestendig en zeer geschikt voor vloerverwarming! Doordat een PVC-vloer gelijmd wordt op de vloer, is het ook nog eens geluiddempend. De eigenschappen van PVC zijn dus ideaal voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen. Met een visgraatmotief haal je de exclusieve, authentieke, levendige sfeer in huis en geniet je van alle voordelen van een PVC-vloer. Vroeger werd een visgraat vloer meestal met een bies of rand vlakbij de muur gelegd. Tegenwoordig wordt het vaak doorgelegd tot aan de muur. Uiteraard kun je nog steeds kiezen voor een bies als je dat mooi vindt.

Voor- en nadelen visgraat vloer

Zoals iedere vloer, kent een visgraat vloer diverse voor- en nadelen. We zetten ze op een rij voor je.

Voordelen visgraat vloer
- Stijlvol exclusief ogend motief passend in ieder type huis of inrichting
- Nu helemaal on trend
- Maar toch tijdloos, kan jaren mee
- Verkrijgbaar in verschillende afmetingen (stroken vinyl bij PVC, planken bij laminaat of hout)
- Te leggen in verschillende hoeken en formaten
- Geeft een ruimtelijk en licht speels effect
- PVC en laminaat zijn vele malen goedkoper dan hout
- PVC is warmte doorlaatbaar, ideaal met vloerverwarming

Nadelen visgraat vloer
- Het leggen kost behoorlijk wat tijd
- Laminaat is wat gehorig, kies dan voor een goede ondervloer
- Laminaat kan beter niet in vochtige ruimtes, wil je het wel graag, laat je dan goed adviseren
- Een egale ondervloer is wel belangrijk voor het strak kunnen leggen van - PVC of laminaat

Visgraat vloer zelf leggen of laten leggen?

Zoals je je misschien wel kunt bedenken, kost het leggen van een visgraat vloer veel tijd. Ook eist het behoorlijk wat vakmanschap, wil je het goed kunnen leggen. De hoeken, het motief, dat lukt niet iedereen. Je kunt dit daarom beter aan de vakman overlaten. Wil je graag meer informatie en advies over een visgraat vloer? Kom naar onze showroom om de collectie te bekijken en alle ins- en outs van onze vakmensen te horen. Je bent van harte welkom!

Inspiratie nodig? Laat dat maar aan Mega over

#metMegamijnthuis

Wil je meer weten over de badkamer- en/of keukentrends van 2022/2023? Vraag ons inspiratiemagazine aan of laat je inspireren op onze inspiratiepagina en volg Mega op Pinterest!

‌Onze specialisten zitten voor je klaar. Maak direct een afspraak voor een bezoek aan onze showroom en ontdek hoe wij uw woondromen uit laten komen. Tot snel!

Inspiratiemagazine aanvragen

Onze specialisten staan klaar

Het beste voor jouw badkamer, keuken of vloer

Heb je een drukke agenda en/of wil je er zeker van zijn dat één van onze specialisten beschikbaar is, dan adviseren wij een adviesgesprek in te plannen. Je bepaalt zelf de datum en het tijdstip en geeft aan waarvoor je graag een afspraak wilt maken.

Plan jouw adviesgesprek