Visgraatvloeren zijn hot: tips voor een elegante visgraatvloer

Het leggen van een vloer kun je op allerlei verschillende manieren doen. Op zoek naar een vloer met een unieke en elegante uitstraling? Leg dan een vloer in visgraatverband. Deze bijzondere legtechniek ziet er een stuk interessanter uit dan recht gelegde tegels of planken. Van oudsher werden visgraatvloeren vooral in herenhuizen gelegd en tegenwoordig staan ze nog steeds bekend om de luxe en elegante uitstraling. Je legt een vloer in visgraatpatroon bijvoorbeeld in de woonkamer, badkamer of slaapkamer. Vooral in de woonkamer zie je de legtechniek vaak terug.

Wat is een visgraatvloer?

Een visgraatvloer is een vloer die in visgraatverband gelegd wordt. Dit is een manier van leggen waarbij de planken of tegels loodrecht op elkaar gelegd worden. De hoek van 45 graden zorgt ervoor dat er een zigzagpatroon ontstaat dat vergeleken kan worden met een visgraat. Visgraatvloeren hebben een elegante uitstraling en werden vroeger met name in herenhuizen gebruikt. Voor een visgraatvloer worden rechthoekige planken of tegels gebruikt. Wanneer de planken schuin afgezaagd worden, wordt het legverband de Hongaarse punt genoemd.

Welke tegels gebruiken voor een visgraatvloer?

Voor een visgraatvloer gebruik je rechthoekige planken of tegels. Populaire formaten voor planken of tegels zijn 45 centimeter bij 9 centimeter of 60 centimeter bij 12 centimeter. Het is belangrijk dat de plank een stuk langer dan breed is, omdat het anders lastig is om een mooi visgraatpatroon te leggen. Afhankelijk van de grootte van de ruimte kies je een plankmaat. In een kleinere ruimte kies je voor een kleinere afmeting en in een grotere ruimte kies je voor een groter formaat. Zo zorg je ervoor dat de vloer er goed uitziet.

Visgraatvloeren van verschillende materialen

Van oudsher wordt er bij een visgraatvloer al snel aan houten planken gedacht. Een houten vloer is inderdaad een mogelijkheid als je een visgraatpatroon wilt leggen, maar tegenwoordig zijn er nog een hoop andere opties. Kies bijvoorbeeld voor een visgraatvloer van laminaat, wat een van de goedkoopste opties is, omdat je de vloer makkelijk zelf kunt leggen dankzij het kliksysteem. PVC is een goede keuze in combinatie met vloerverwarming en ook vloertegels kunnen in een visgraatverband gelegd worden.

Zelf een visgraatvloer leggen

Je kunt een visgraatvloer zelf leggen of een expert inschakelen. Hoe lastig dit is hangt af van het gekozen materiaal: laminaat met een kliksysteem is relatief makkelijk te leggen terwijl het leggen van houten planken in visgraatverband vakwerk is. Om het patroon nauwkeurig te kunnen leggen, span je een draad in een rechte lijn over de vloer. Deze hartlijn helpt je om het patroon recht te leggen. Houd een hoek van 45 graden aan en zorg ervoor dat de punt steeds precies onder het draadje gelegd wordt. Na de eerste baan wordt het makkelijker, omdat je de planken of tegels aan laat sluiten met de bestaande baan.

Visgraatvloeren: advies van experts

De experts van Mega helpen je graag verder bij het vinden van de perfecte visgraatvloer voor in jouw huis. We adviseren je over de verschillende materialen en kunnen je helpen om het juiste materiaal voor de ruimte te vinden. Wil je de tegels of planken in het echt zien? In onze showroom kun je verschillende visgraatpatronen bekijken om een beter beeld te krijgen. Een afspraak om te videobellen is ook een optie, wanneer je niet in de gelegenheid bent om in de showroom langs te komen. We helpen je graag aan een prachtige visgraatvloer!

Inspiratie nodig? Laat dat maar aan Mega over

#metMegamijnthuis

Wil je meer weten over de badkamer- en/of keukentrends van 2022/2023? Vraag ons inspiratiemagazine aan of laat je inspireren op onze inspiratiepagina en volg Mega op Pinterest!

‌Onze specialisten zitten voor je klaar. Maak direct een afspraak voor een bezoek aan onze showroom en ontdek hoe wij uw woondromen uit laten komen. Tot snel!

Inspiratiemagazine aanvragen

Onze specialisten staan klaar

Het beste voor jouw badkamer, keuken of vloer

Heb je een drukke agenda en/of wil je er zeker van zijn dat één van onze specialisten beschikbaar is, dan adviseren wij een adviesgesprek in te plannen. Je bepaalt zelf de datum en het tijdstip en geeft aan waarvoor je graag een afspraak wilt maken.

Plan jouw adviesgesprek