De badkamer is dé plek van je woning waar je even helemaal tot rust kunt komen. Met de ontspannende werking van het water creëer je er een ultiem moment voor jezelf. Een goed ingerichte badkamer is een oase in je eigen woning die je helpt nog meer van het dagelijks leven te genieten. Natuurlijk is een slim ontwerp, dat leidt tot voldoende comfort en bewegingsvrijheid, een voorwaarde. Wil jij je badkamer zelf ontwerpen? Om zeker te weten dat je het vanaf de basis goed aanpakt -met je badkamer zul je immers jaren doen-, gebruik je een badkamerplanner. De 3D-planner van Mega is hét hulpmiddel om zelf jouw droombadkamer te ontwerpen.
Elementen die in een badkamer aanwezig zijn, zijn een douche en/of bad, een wastafel, toilet, verwarming en kasten. Wanneer je in je hoofd hebt welke van deze jij graag in je badkamer ziet, kun je aan de slag met de badkamerplanner. Deze kun je ongeacht het oppervlak van je badkamer gebruiken. Je geeft ten eerste de afmetingen van je badkamer aan, daarna bepaal je waar eventuele ramen zich bevinden. De volgende stap is het maken van je keuze uit het sanitair.
Een van de belangrijkste vragen die woningbezitters zichzelf stellen wanneer ze hun badkamer willen verbouwen, is of ze een bad, douche of beide willen hebben. In het geval van beperkte ruimte blijven ook de keuzemogelijkheden wat beperkter, maar wanneer je badkamer een ruimer oppervlak heeft, is dit een afweging om goed over na te denken. De meesten kiezen het liefst voor een douche én een bad in hun badkamer: ’s ochtends voor het werk even snel onder de douche en ’s avonds en in het weekend uitgebreid in bad.
Een douche is efficiënt in gebruik en neemt aanzienlijk minder ruimte in, maar een lang bad is -zeker in de koudere maanden van het jaar- ware verwennerij. De keuze voor een bad is vaak verbonden aan de leeftijd. Jonge mensen en mensen met kleine kinderen zien er het vaakst de voordelen van. Naarmate men wat ouder wordt of beperkt is in de mobiliteit, kan een badkuip vanwege de instap juist weer minder wenselijk zijn. Zet alles dus goed op een rijtje en kies het beste voor nu én de toekomst.
Wanneer je hebt besloten over het bovenstaande thema, is het tijd om over de wastafel na te denken. Een enkele wastafel heeft doorgaans een lagere aanschafprijs en is de aangewezen keuze wanneer je over een badkamer met een beperkte oppervlakte beschikt. Een dubbele wastafel beperkt de beweegruimte aanzienlijk. Echter biedt deze in de wat ruimere badkamers een groot voordeel voor huishoudens met meerdere personen, die zich rond dezelfde tijd klaarmaken voor verplichtingen als werk en school. Natuurlijk stem je de grootte van de spiegel op die van de wastafel af.